1. Báza znalostí
  2. Cloud a servery
  3. Virtuálny server (VPS)
  4. Úprava konfiguračného súboru na virtuálnom serveri

Úprava konfiguračného súboru na virtuálnom serveri

EDITOR NANO


Možnosť upraviť konfiguráciu software na serveri je nespornou výhodou VPS. 

Najpriamejšou cestou ako nastavenia zmenit je úprava konfiguračného súboru priamo na serveri .

Využijete ju napríklad, keď hosting potrebuje navýšit limit pamäte pre PHP , povoliť externý prístup k databáze alebo navýšit hodnotu MaxClients

Na serveroch je pre rýchle úpravy štandardne inštalovaný editor nano.  Vyznačuje sa jednoduchou obsluhou a teda je vhodný aj pre začiatočníkov.  Spustiť ho môžeme pomocou:

nano /cesta/k/suboru 

V dolnej časti je zobrazená nápoveda so zoznamom príkazov a ich skratiek. Kláves CTRL je označený znakom  ^  kvôli šetreniu miesta na obrazovke. Ctrl + O teda súbor uloží , CTRL+X editor ukončí.

Úprava súboru prebieha takisto ako v bežných textových editoroch, po súbore sa pohybujete kurzorom ovládaným šípkami, pre mazanie slúži kláves Delete alebo Backspace . Pri rozsiahlejších súboroch je užitočná funkcia hľadania, spustíte ju skratkou CTRL + W. 

ČASTO UPRAVOVANÉ SÚBORY


Pripravili sme krátky zoznam často upravovaných súborov aj s ich popisom a využitím. Štandardne je pre konfiguračné súbory používa priečinok /etc/ , väčsinu konfigurácie servera nájdete práve v ňom . 

/etc/php5/apache2/php.ini – hlavný konfiguračný súbor php pre web, obsahuje napríklad hodnoty memory_limit, upload_max_filesize 

/etc/apache2/apache2.conf  – riadi správanie apache2 webservera, napríklad hodnotu MaxClients

/etc/apache2/sites-enabled/   – v tomto priečinku sú umiestnené konfiguračné súbory Apache2 pre jednotlivé hostingy 

/etc/mysql/my.cnf – tu sú všetky nastavenia pre databázový server, zapnete si cez neho napríklad externý prístup k databázam na serveri. 

Aktualizované 7. júna 2022

Bol pre vás tento návod nápomocný?

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Spýtajte sa nás, radi poradíme
Po - Ne 8:00-22:00
Kontaktovať podporu