MX záznamy

MX záznamy (mail exchanger) slúžia na určenie serveru, ktorý má spracovávať e-maily pre vašu doménu. MX záznamov pre jednu doménu môžete zadať hneď niekoľko a e-maily budú smerované podľa priority týchto záznamov. Hodnota MX záznamu sa zadáva v textovej podobe (mailin1.mojadomena.sk), nie ako IP adresa.


Ako vyzerajú MX záznamy

@  600  IN  MX   10    mx10.websupport.sk
@  600  IN  MX   100    mx20.websupport.sk

Znak @ značí, že MX záznam platí pre hlavnú doménu a všetky jej subdomény. 600 je parameter TTL a určuje na ako dlho si môžu servery poskytovateľov internetu zapamätať dané nastavenie DNS. Čas je uvedený v sekundách. IN MX definuje, že ide o MX záznam. Číselná hodnota 10 a 100 určuje prioritu záznamu. Posledný záznam je adresa MX záznamu, ktorý smeruje maily na určitý server.

Zmena MX záznamov

1.Prihláste sa do Webadminu
2. Klepnite v zozname Služieb na vašu doménu
3. V ľavom menu vyberte položku DNS a prekliknite sa na záložku MX

Po otvorení tejto sekcie sa Vám zobrazí tabuľka s existujúcimi DNS MX záznamami.Úprava DNS MX záznamov ponúka možnosti ako vytvoriť nový záznam, upraviť alebo vymazať už existujúci.

Zmena MX záznamov na externý záznam môže trvať 2 hodiny.

Formulár pre upravenie MX záznamu

  • V poli Pre adresu ponechajte prázdny znak – @
  • Mailový server – adresa servera, ktorý spracúva e-maily pre doménu. Uvádza sa textovo, nie IP adresou
  • Priorita – ak sú pre doménu uvedené viaceré MX záznamy, prednosť dostane ten s menším číslom v atribúte priorita. Ak ten neodpovie, vyskúša sa ďalší
  • Parameter TTL – určuje na ako dlho si môžu servery poskytovateľov internetu zapamätať dané nastavenie DNS. Čas je uvedený v sekundách. Do Poznámky môžete vpísať čokolvek, prípadne ponechať prázdnu
  • Po vyplnení formuláru Uložte zmeny

Zmazanie MX záznamu

Klepnite v tabuľke vľavo na označovač a označte požadovaný MX záznam (resp. viaceré záznamy) a následne klepnite na Zmazať. Ak ste nechcene zmazali potrebný záznam, môžete ho obnoviť v sekcií História zmien. Stačí si v zozname vyhľadať danú zmenu a kliknúť na obnoviť. Všetky DNS nastavenia sa vrátia do stavu v akom boli pred zmenou MX záznamu.

Príklad

Smerovanie MX na Google

Pre doménu mojadomena.sk máte vytvorené MX záznamy smerujúce na Google Mail. V tom prípade budú všetky e-mail zaslané na nieco@mojadomena.sk smerované na poštový server spoločnosti Google, ktorý ich ďalej spracuje. Záznam bude vyzerať takto:

@  600  IN  MX   1    ASPMX.L.GOOGLE.COM. 
@ 600 IN MX 5 ALT1.ASPMX.L.GOOGLE.COM.
@ 600 IN MX 5 ALT2.ASPMX.L.GOOGLE.COM.
@ 600 IN MX 10 ALT3.ASPMX.L.GOOGLE.COM.
@ 600 IN MX 10 ALT4.ASPMX.L.GOOGLE.COM.
Aktualizované 2. februára 2024

Bol pre vás tento návod nápomocný?

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Spýtajte sa nás, radi poradíme
Po - Ne 8:00-22:00
Kontaktovať podporu