A záznamy

DNS záznam typu A slúži pre nastavanie konkrétnej IP adresy, z ktorej sa má načítavať obsah pre danú adresu (doménu alebo subdoménu). Pre každú subdoménu je možné nastaviť ľubovoľnú IP adresu podľa potreby. IP adresu je nutné zadať vo formáte IPv4 (napr. 37.9.168.19). Pre IP adresu v tvare IPv6 použite AAAA záznam.

Ako vyzerá DNS A záznam

@  600  IN  A   37.9.175.13

Znak @ značí, že A záznam platí pre hlavnú doménu. 600 je parameter TTL určuje na ako dlho si môžu servery poskytovateľov internetu zapamätať dané nastavenie DNS. Čas je uvedený v sekundách. IN A definuje, že ide o A záznam. Posledný záznam je IP adresa, kam DNS A smeruje.

Zmena DNS A záznamu

1. Prihláste sa do Webadminu
2. Kliknite v zozname služieb na doménu
3. V ľavom menu vyberte položku DNS a prekliknite sa na záložku A

Po otvorení tejto sekcie sa Vám zobrazí tabuľka s existujúcimi DNS A záznamami. Úprava DNS A záznamov ponúka možnosti ako vytvoriť nový záznam, upraviť alebo vymazať už existujúci.

Formulár pre upravenie A záznamu

  • Pole Pre adresu ponechajte prázdne v prípadne nastavenia pre hlavnú doménu. Ak chcete upravovať hlavnú doménu a subdomény, vpíšte znak hviezdy (wildcard) – *
  • V prípade zmeny IP adresy pre subdoménu, vpíšte jej názov. Cieľová IP je adresa servera, z ktorého sa má načítať obsah pre danú doménu/subdoménu
  • Parameter TTL určuje na ako dlho si môžu servery poskytovateľov internetu zapamätať dané nastavenie DNS. Čas je uvedený v sekundách. Do Poznámky môžete vpísať čokolvek, prípadne ponechať prázdnu
  • Po vyplnení formuláru Uložte zmeny
Zmena A záznamov na našom serveri sa prejaví do 15 minút. Ak meníte IP adresu na externý záznam, zmena môže trvať aj do 2 hodín.

Zmazanie A záznamu

Klepnite v tabuľke vľavo na označovač a označte požadovaný A záznam (resp. viaceré záznamy) a následne klepnite na Zmazať. Ak ste nechcene zmazali potrebný záznam, môžete ho obnoviť v sekcií História zmien. Stačí si v zozname vyhľadať danú zmenu a kliknúť na obnoviť. Všetky DNS nastavenia sa vrátia do stavu v akom boli pred zmenou A záznamu.

Príklady

Nastavenie A záznamu pre doménu pri službe Vlastná webstránka

Doména mojadomena.sk má pomocou A záznamu priradenú IP adresu 37.9.175.33. To znamená, že po zadaní adresy mojadomena.sk sa v prehliadači zobrazí obsah vytovrený na službe Vlastná webstránka. Záznam bude vyzerať takto:

*.mojadomena.sk  600  IN  A   37.9.175.33

Nastavenie A záznamu pre subdoménu, smerujúcu na WebMail

Subdoména mail.mojadomena.sk má pomocou A záznamu priradenú IP adresu 37.9.175.21. To znamená, že po zadaní adresy mail.mojadomena.sk sa v prehliadači zobrazí služba pre prácu s mailami – WebMail. Záznam bude vyzerať takto:

mail.mojadomena.sk  600  IN  A   37.9.175.21
Aktualizované 22. augusta 2023

Bol pre vás tento návod nápomocný?

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Spýtajte sa nás, radi poradíme
Po - Ne 8:00-22:00
Kontaktovať podporu