Odosielanie emailov vo WordPresse

V tomto návode Vám predvedieme, ako sa dá zmeniť adresa odosielateľa a ako do WordPressu pridať možnost použiť odosielanie SMTP.


Tip: V prípade, ak cez WordPress odosielate newsletter alebo na ňom máte postavený eshop, môžete využit náš návod pre pokročilejšiu konfiguráciu.

Nastavenie adresy odosielateľa

WordPress v základnej inštalácii neponúka veľa nastavení pre odosielanie mailov, využíva funkciu php mail() pomocou vlastnej funkcie wp_mail.
Ako základnú adresu odosielateľa používa tú, ktorú ste zadali pri inštalácii.
Ak chcete zmeniť adresu, z ktorej odchádzajú notifikačné a registračné emaily, postačí ísť do menu Nastavenia – Všeobecné. 

Zadaná adresa musí v našom systéme existovať a teda je potrebné ju mať vytvorenú na hostingu.

Toto nastavenie môže (avšak nemusí) ovplyvniť adresu použitú pre odosielanie pomocou pluginov.

Vo väčšine pluginov sa použije práve táto adresa, avšak mnohí vývojári volia možnosť zavolať wp_mail s vlastnými parametrami, napríklad adresou užívateľa . Vždy je dobré si odosielanie z WordPressu pre istotu otestovať na viacero emailových adries pred začatím ostrej prevádzky, keďže správne odosielanie môže byť ovplyvnené aj použitými pluginmi, niektoré napríklad nastavujú aj ďalšiu adresu odosielateľa (napr. email zákazníka). 


Nastavenie odosielania cez protokol SMTP

Pokiaľ z WordPressu pošta neodchádza, je často najrýchlejším riešením vyskúšať SMTP. Taktiež je to riešenie, pokiaľ chcete mail odosielať cez Gmail či iného poskytovateľa mailových služieb. Podpora SMTP v základnej inštalácii nie je zahrnutá, avšak je k dispozícii pomerne veľké množstvo SMTP pluginov.

Tip:  Napríklad pre využitie  OAuth2 od Google je dobrou voľbou  Postman  , pre dávkovanie odosielania je skvelý Mailer . 

V návode používame Easy WP SMTP, avšak postup a nastavenia sú približne rovnaké pre všetky pluginy tohoto druhu. 

Plugin sa dá inštalovať cez sekciu Moduly vo wp-admin/. Po inštalácii je potrebné modul aktivovať, čo nám WordPress priamo ponúkne:

TIP: Ak chcete použiť naše servery, pre korektné odosielanie je potrebné použiť nasledovné parametre:

Pre využitie SMTP servera iného poskytovateľa použite údaje, ktoré Vám dodal. Najlepšie skúsenosti máme všeobecne pri použití portu 465 a SSL šifrovania. Výsledné nastavenia by mali teda vyzerať nasledovne: 

TIP: Odosielanie emailov odporúčame otestovať, na spodnej časti stránky nastavení nájdete aj možnosť odoslať testovací email. Ideálne je vyskúšať odosielanie na rôzne adresy prijímateľov resp. na viacero emailových serverov (gmail, zoznam.sk, …).

Aktualizované 30. decembra 2021

Bol pre vás tento návod nápomocný?

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Spýtajte sa nás, radi poradíme
Po - Ne 8:00-22:00
Kontaktovať podporu