Preskočiť na obsah
Kategórie
Pre používateľov Tipy a triky

Ako zistiť IP adresu? A ako ju zmeniť alebo lokalizovať?

Doba čítania: 8 min.

IP adresa (Internet Protocol address) je jedinečný identifikátor, ktorý je pridelený každému zariadeniu pripojenému na internet. Pomocou tejto adresy sa zariadenie spája s internetom a umožňuje komunikáciu medzi rôznymi zariadeniami v sieti.

Čo je to IP adresa zjednodušene? Predstavte si IP adresu ako vaše číslo domu, ktoré potrebujete na to, aby vám mohli doručiť poštu.

Zariadením môže byť váš osobný počítač, notebook, herná konzola, mobilný telefón, TV, zariadenia v smart domácnosti, IoT. Ale aj servery a rôzne sieťové prvky. Nezáleží, či ich pripájate cez WiFi alebo kábel.

Ako funguje IP adresa? IP adresa môže byť skupina čísiel, alebo aj písmen (podľa jej typu alebo formy zápisu). Má presne dané pravidlá prideľovania, ktoré riadi Internet Assigned Numbers Authority (IANA). Dokonca, aj keď sa pripájate na nejaký web, môže ho reprezentovať IP adresa – aj o tom si povieme ďalej.

Obsah

1. Typy IP adries

2. Ako zistiť IP adresu?

3. Ako zmeniť IP adresu?

4. Dobré vedieť

Typy IP adries

IPv4 vs IPv6

IP adresy majú dve rôzne verzie alebo štandardy. Adresa internetového protokolu verzie 4 (IPv4) je staršia z nich, ktorá má priestor až pre 4 miliardy IP adries. Novšia verzia internetového protokolu 6 (IPv6) má priestor pre bilióny adries IP, ktoré sú potrebné s množstvom zariadení pripojených do internetu. 

Adresy IPv4 sú teda “nedostatkový tovar”, resp. problém označený ako IPv4 address exhaustion. V praxi to znamená, že napríklad nový internetový poskytovateľ (ISP) už nedostane nové, resp. voľné IPv4 adresy, ktoré by mohol prideľovať. 

Problém spočíva nielen na strane serverov, ktoré nemusia mať IPv6 adresy, ale aj na strane ISP.

IPv4 adresa môže mať formát napríklad 37.9.169.171, IPv6 pre príklad 2a00:1450:400e:811::200e.

Verejná IP adresa

Verejná IP adresa alebo externá IP adresa sa vzťahuje na zariadenie, ktoré ľudia používajú na pripojenie svojej firemnej alebo domácej internetovej siete k poskytovateľovi internetových služieb (ISP). Vo väčšine prípadov je to router. Všetky zariadenia, ktoré sa pripájajú k routeru, komunikujú s ostatnými adresami IP pomocou adresy routera.

Ľudia potrebujú poznať svoju verejnú IP adresu pri otváraní portov pre online hry, e-mailové a webové servery, streamovanie médií a vytváranie vzdialených pripojení.

Verejnú IP adresu používame aj v domácnostiach, kde sa môže meniť (je dynamická) na rozdiel od rôznych serverov, kde je dôležité, aby zostala nemenná.

Privátna IP adresa

Lokálnu alebo privátnu IP adresu používame v rámci lokálnej siete, napríklad v domácnosti alebo vo firme. Táto adresa nie je viditeľná zvonka a slúži len na vnútornú komunikáciu v sieti.

Typickým príkladom môže byť váš domáci router. Ten je pripojený do internetu a má svoju verejnú IP adresu, ale zároveň sú k nemu cez WiFi pripojené aj zariadenia ako notebook, TV a mobilný telefón. Ich IP adresy nie sú jedinečné a ďalšia domácnosť môže používať rovnaký adresný rozsah pre lokálnu sieť. Toto v prípade IPv4 pomáha šetriť plytvanie adresami. Bohužiaľ nie dostatočne.

Pri IPv4 budú privátne IP adresy z týchto rozsahov:

  • 10.0.0.0/8
  • 172.16.0.0/12
  • 192.168.0.0/16

Pevná IP adresa 

Pevná IP adresa je nemenná adresa, ktorú zariadenie vždy používa na pripojenie k sieti. Často ju využívame vo firemných sieťach, kde potrebujeme mať stabilné a stále pripojenie. Pevná IP adresa býva nakonfigurovaná v zariadení.

Dynamická IP adresa

Dynamická IP adresa je adresa, ktorá sa mení. Väčšinou je potrebný nejaký časový interval, po ktorom pri znovu pripojení zariadenia k internetu je IP adresa iná. Väčšina domácich sietí používa dynamické IP adresy. Prideľovanie dynamických IP adries rieši Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) a spravuje ho DHCP server.

Ak použijeme príklad vášho domáceho routera, tak verejná IP adresa je priradená cez DHCP vášho internetového poskytovateľa. No a priradenie lokálnych IP adries pre vaše zariadenia v domácnosti zabezpečí router. Ak použijeme analógiu, tak verejná IP adresa je PSČ, ktoré je jedinečné. A lokálne IP adresy sú čísla domov, ktoré môžu byť v rôznych mestách rovnaké.

Tu sa patrí doplniť, že niektoré routre vedia vždy priradiť tú istú IP lokálnu IP adresu zariadeniu, ak sú tak nakonfigurované. Nejedná sa avšak o pevnú IP adresu.  

Ako zistiť IP adresu ?

Ako zistiť IP adresu na PC s Microsoft Windows

  1. Otvorte príkazový riadok (stlačte klávesy Win + R, zadajte cmd a stlačte Enter).
  2. Zadajte príkaz ipconfig a stlačte Enter.
  3. Vaša IP adresa sa zobrazí pod sekciou IPv4 Address.

Ako zistiť IP adresu na Apple macOS

  1. Otvorte System Preferences a kliknite na Network.
  2. Vyberte aktívne pripojenie (Wi-Fi alebo Ethernet).
  3. Vaša IP adresa sa zobrazí na pravej strane vedľa Status.

Ako zistiť IP adresu na mobilnom zariadení

IP adresa na Android zariadení:

  1. Prejdite do nastavení.
  2. Vyberte Wi-Fi a kliknite na aktuálne pripojenú sieť.
  3. Vaša IP adresa sa zobrazí v časti IP address.

IP adresa na Apple iOS zariadení:

  1. Otvorte Settings a prejdite na Wi-Fi.
  2. Kliknite na i vedľa vašej pripojenej siete.
  3. IP adresa sa zobrazí v sekcii IP Address.

Vašu verejnú IP adresu môžete získať aj na weboch ako checkip.amazonaws.com, ifconfig.co a pod. Ak sa pohybujete v príkazovom riadku a máte k dispozícii curl, stačí zadať ktorúkoľvek z týchto adries, čiže napríklad curl ifconfig.co.

A vašu verejnú IP adresu vám zistí aj Google pri hľadaní frázy What’s my IP

Čo všetko môžete zistiť z IP adresy?

Z IP adresy môžete zistiť základné informácie o polohe zariadenia, ako sú krajina, mesto alebo dokonca poskytovateľ internetových služieb.

Existuje mnoho online nástrojov, ktoré vám umožnia tieto informácie zobraziť. Medzi najpopulárnejšie patrí WhatIsMyIP alebo GeoIPTool. Stačí zadať IP adresu a nástroj vám ukáže približnú lokalitu. V príkazovom riadku zase stačí zadať whois ip_adresa.

Presnosť lokalizácie závisí od rôznych faktorov, ako je typ pripojenia a spôsob, akým ISP prideľuje IP adresy. Väčšinou je lokalizácia presná na úroveň mesta. Pomerne často najmä u nadnárodných spoločností sa deje, že rozsahy IP adries zdieľajú medzi rôznymi krajinami. Preto treba tieto informácie brať s rezervou.

Ako zistiť majiteľa IP adresy?

Zistiť presného majiteľa IP adresy je komplikované a často si vyžaduje právne povolenie. V niektorých prípadoch môže poskytovateľ internetových služieb identifikovať používateľa na základe IP adresy, avšak tieto informácie sú zvyčajne chránené zákonom. Je preto dôležité postupovať opatrne a rešpektovať súkromie jednotlivcov.

IP adresy obyčajne ISP prideľujú dynamicky a preto práve oni majú databázu kedy aký užívateľ mal pridelenú akú IP adresu.

Ako zmeniť IP adresu?

Pre zmenu lokálnej IP adresy použite niektorý z týchto postupov.

Zmena IP adresy na PC

  1. Na Windows: Otvorte príkazový riadok a zadajte príkaz ipconfig /release následne ipconfig /renew.
  2. Na macOS: Otvorte System Preferences –> Network, kliknite na Advanced a potom na TCP/IP. Kliknite na Renew DHCP Lease.

Zmena IP adresy na mobilnom zariadení

  1. Na Android: Prejdite do nastavení -> Wi-Fi, vyberte sieť a kliknite na Advanced. Zmeňte IP settings na Static a zadajte novú IP adresu.
  2. Na iOS: Otvorte Settings -> Wi-Fi, kliknite na i vedľa siete a zmeňte IP adresu pod Static.

Pokiaľ potrebujete zmeniť verejnú IP adresu napríklad na domácom routri, môže pomôcť jeho reštart alebo krátkodobé vypnutie. Avšak ani to nemusí vždy pomôcť. V prípade, že potrebujete zmeniť verejnú IP adresu vášho dedikovaného servera alebo VPS, tak sa najprv informujte o tejto možnosti u vášho poskytovateľa týchto služieb.

Najjednoduchším a pomerne obľúbeným spôsobom, ako môžete zmeniť IP adresu, je použitie VPN (Virtual Private Network). VPN vám umožňuje skryť vašu skutočnú IP adresu a pripojiť sa k internetu napríklad cez server v inej krajine. Tu ale treba mať na pamäti, že poskytovateľ VPN služby o vás získava pomerne veľa informácii.

Dobré vedieť

  • Na IP adresu sa smerujú DNS záznamy, napríklad pre webovú stránku. Na jednu IP adresu môže smerovať viac takýchto záznamov.
  • Ak potrebujete meniť IP adresu často, zvážte použitie dôveryhodnej VPN služby.
  • Na rýchle zistenie IP adresy používajte dostupné online nástroje alebo príkazový riadok.
  • Buďte opatrní pri zdieľaní svojej IP adresy s neznámymi osobami. Zároveň veľa pofidérnych služieb komunikuje vašu IP za účelom vzbudenia obáv a zakúpenia ich anonymizačných služieb.
  • Štandardné Privátne alebo Inkognito okno vo webových prehliadačoch ako Chrome alebo Firefox neskrývajú vašu IP. Pre takúto funkcionalitu musí byť integrovaná VPN služba, či už prehliadača alebo tretej strany.
  • Ak zariadenie nenájde DHCP server a má mať z neho priradenú IP adresu, systém mu priradí pri IPv4 link-local adresu z rozsahu 169.254.1.0 až 169.254.254.255.
  • Či IP adresa odpovedá, napríklad v rámci lokálnej siete, môžete zistiť príkazom ping. Podmienkou je, aby ping, resp. ECHO bolo povolené.

V skratke na záver

IP adresa je neoddeliteľnou súčasťou internetu a digitálnej komunikácie. Bez nej by nebolo možné, aby sa zariadenia vzájomne rozpoznali a vymieňali si dáta, či už ide o prehliadanie webu, posielanie e-mailov, alebo pripojenie na sociálne siete. 

Porozumenie základným konceptom IP adries, ako sú ich typy (pevná, dynamická, verejná a súkromná), je dôležité nielen pre technicky zdatných používateľov, ale aj pre bežných užívateľov internetu, ktorí chcú mať lepšiu kontrolu nad svojím digitálnym životom.

Na záver si vypočujte podcast o tom, ako tvoriť úspešné online kurzy:

Autor: Fero Volár

Nezávislý profesionál v oblasti biznisu, produktov a cloudu. Okrem iného rád bloguje, cestuje, prednáša, fotí, miluje hudbu a dobré jedlo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *